top of page
  • avd250

Vi oppfordrer til boikott av VM i Qatar

Fotball-VM i Qatar som skal avholdes i 2022 skulle aldri vært tildelt landet tilbake i 2010. Selv om det siden har vært bedring i arbeidernes levevilkår, så har byggingen av stadionene som skal huse arrangementet vært under forhold som er under enhver kritikk.

For en tid siden kom den engelske avisen The Guardian med en rapport om at så mange som 6500 arbeidsinnvandrere har dødd i sammenheng med bygging av stadionene og annen infrastruktur. Antageligvis er det også store mørketall.


Rett etter rapporten til Qatarutvalget, så kom nyheten om at Malcolm Bidali, en migrantarbeider i Qatar som også blogger om forholdene i landet, har blitt arrestert og risikerer opp til 10 års fengsel for dette. Han er nå løslatt, men anklagene står fortsatt. Det betyr at Malcolm Bidali kan arresteres igjen når som helst. Man kan enkelt konkludere med at myndighetene i Qatar gjerne også forsøker å kneble ytringsfriheten, spesielt når det går på kritikkverdige forhold.


Argumentet mot å boikotte har vært at dialog fungerer og at det, tross alt, blir bedre. Litt etter litt. Det mener vi ikke er nok. Det handler også om et system som må utfordres. Qatar har vært, og er, avhengig av fremmedarbeidere som har levd under et slavebasert system. Selv om dette kalifat-systemet er utfordret og utbedret, så er det fortsatt satt i system måten man behandler arbeidere.


Vi som fagbevegelse har et solidarisk ansvar for å påpeke og sette fokus på arbeids- og levevilkår som står langt tilbake. Når det i tillegg skjer på et av de mest populære idrettsarrangementene som finnes i verden, må vi også tørre å si fra.


Dialog i seg selv er ikke nok til å endre struktur på mindre enn et år. Menneskerettighetene kan ikke bare vises frem når Qatar selv vil. Hva vil skje når lysene på stadion skrus av etter finalen i VM? Hvordan vil levevilkårene til immigrantarbeiderne være? Hvordan skal Qatar lære at menneskerettigheter ikke er noe som bare vises frem når verden skal besøke landet for et idrettsarrangement?


Varig endring krever at det må koste noe for de man forsøker å endre. Derfor har styret i Fellesforbundet avd. 250 Hotell- Restaurant- og Reiseliv vedtatt å oppfordre til boikott med følgende uttalelse:


Fellesforbundet avdeling 250 tar sterk avstand fra måten fotball-VM ble tildelt til Qatar og måten arbeiderne blir behandlet i landet og oppfordrer derfor at Norges Fotballforbund boikotter Verdensmesterskapet i Fotball i Qatar i 2022.


Hilsen

Styret i Fellesforbundet avd. 250 Hotell- Restaurant- og Reiseliv
180 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page